Kurpitsatalon historiaa

Kurpitsatalo on kesäinen pieni paratiisi keskellä kuvankaunista Tahmelan rantamaisemaa idyllisine veneriveineen ja vehreine koivuineen. Kurpitsatalon on rakentanut viereisessä talossa asunut Leppänen pojalleen noin 1910-20. Yläkerta rakennettiin sodan jälkeen. Yläkerrassa on ollut kaksi asuntoa: yksi hellahuone ja yks ikahden huoneen asunto. Yläkerran asuinkäyttöön ottamisen yhteydessä on luultavasti myös vedetty vesijohto taloon ja rakennettu sisä-wc.

Tahmelan ryytimaat halkoo maisemaa ympäristössä ja myös talon olemus on liittynyt keskeisesti useamman vuosikymmenen ajan palstojen olemassaoloon. 1998 kaupunki vuokrasi vastikkeetta tuolloin jo luultavasti purku-uhan alla olleen talon kurpitsaliikkeelle. Liikkeen päämäärä oli puolustaa palstojen olemassaoloa ja saada palstaviljelijöille tukikohta.

Vuonna 1999 tehtiin talossa talkoovoimin täydelliset perussiivoukset ja pintaremontit. Kellarin vettynyttä maapohjaa vaihdettiin ja salaojitettiin. Vuosien 00-03 tienoilla rakennettiin talon länsipäädyn kivijalkaperustukset uudelleen pohja-anturasta lähtien. Vanha betoninen perustus oli sortumaisillaan ja koko talo oli jo pahasti kallistunut. Talon päätyä tunkattiin 15 cm ylöspäin ja uusi perusmuuri muurattiin leca-harkoista. Työ tehtiin vuonna 2000 aloittaneen Pispalan kumppanuusprojektin kautta saatujen työllistettyjen ja yhdistyksen talkoolaisten yhteisvoimin. Kaupungilta ja paikalliselta yrittäjältä(Hyhkyn Huolto) saatiin kaivuriapua ilman maksua.

rannan puolen työmaalla
Kyllä tuli komia! 1999-2004 Kuvaaja tuntematon
Veikko maalaamassa 2003-2004 talon eteläseinää, Kuvaaja tuntematon
Veikko maalaamassa 2003-2004 talon eteläseinää, Kuvaaja tuntematon
kaivinkone rannan puolella
No minne se Pena ny meni? 1999-2004 Kuvaaja tuntematon

Tuolloin alkoi myös sittemmin monia uusille urille ohjannut työllistämistoiminta. 2009 talolla vakiinnutti paikkansa myös Vuorenväki Ry, jonka läsnäolo on tuottanut luonnonläheistä elämyksellistä ja yhteisöllistä toimintaa kaikenikäisille.

Tampereen kaupunki antoikin lopulta vapaaaehtoistyöläisten pitkäaikaiselle projektille arvoa nimeämällä talon vuonna 2021 Kulttuurikeskukseksi. Ilman kaikkia noita vapaaehtoisia ja heidän uskomatonta työpanostaan talon, ihmisten ja yhteisön hyväksi Kurpitsatalo olisi jäänyt yhdeksi hylätyksi, autioituvaksi ja lopulta puretuksi vanhaksi rakennukseksi Tahmelan rannalle; ja kohtalo olisi voinut olla Tahmelan alueen palstoillakin jäädä rakennussuunnitelmien alle. Nyt talo on muotoutunut eläväiseksi kulttuurikehdoksi Tahmelan rannan lintujen lauluun, luonnon nauruun ja lehtien huminaan kesäisissä tuulahduksissa.

Talosta on kasvanut palstaviljelijöiden tukikohta ja eläväinen kulttuurikeskus monien vapaaehtoisten valtavan työpanoksen ja Tampereen kaupungin myötämielisyyden ansiosta. Taloa hallinnoi Kurpitsaliike Ry.

Paljon Kurpitsalla tapahtuneesta toiminnasta löydät myös sivuilta https://kurpitsatalolla.wordpress.com/ jotka ovat siis yhdistyksen vanhat nettisivut, joita ei enää voitu ylläpitää.

Talkoomusiikki 2004, kuvaaja tuntematon
No ne oli erilaiset pippalot ne... Kuvaaja tuntematon
Edeltävää aikaa ennen kivijalan remontti n.2003-2004, kuvaaja tuntematon
Sillo joskus ku minäki vielä tuolla kummittelin oli maailmaki vinossa, kuvaaja tuntematon
kurpitsatalo, edusta auki
Ei sitä heti uskois. Kurpitsa se on. Kuvaaja tuntematon